Valentijnsdag.

 

In februari vieren we massaal Valentijnsdag. Tegenwoordig is Valentijnsdag een dag waarop verliefden, partners en vrienden elkaar een cadeautje geven. Valentijnsdag is dus de dag van liefde en vriendschap. Officieel hoort het geven van de attenties en cadeaus anoniem te gebeuren, maar dat gebeurt tegenwoordig lang niet altijd meer

Valentijn betekenis

Valentijn is de dag van vriendschap en genegenheid, en wordt ook vooral benut om de liefde voor een speciaal iemand te tonen.

Wanneer is het Valentijnsdag.

Valentijnsdag wordt elk jaar op 14 februari gevierd.

Waarom geven wij elkaar cadeautjes met Valentijnsdag?

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Je kunt een cadeautje aan iemand geven, omdat je wilt laten weten dat je hem of haar extra leuk vindt. In een relatie kun je een cadeautje geven omdat je de liefde voor elkaar nog eens extra wilt benadrukken. En een derde reden zijn vrienschaps Valentijncadeautjes. Gewoon aan vrienden iets geven op Valentijn, gewoon omdat je goede vrienden bent. Dit is wel iets dat, volgens mij het meeste gebeurt onder basisschoolleerlingen en scholieren. Dit is dan vaak een kaart of een roos of een klein cadeautje.

Kaarten en rode rozen

Wat verreweg het meeste gegeven wordt, zijn kaarten en rode rozen. De rode rozen zijn rond Valentijnsdag dan ook extra duur, wat wel weer erg jammer is. Maar zoals je verderop in dit artikel kunt lezen is het vieren van Valentijnsdag door de bloemensector in gang gezet. Dus het is wel een vrij logisch gevolg, dat er veel bloemen gegeven worden. En een rode roos is natuurlijk bij uitstek het symbool voor de liefde.

Rode rozen maar dan anders.

Rode rozen zijn dus een zeer gewild cadeautje voor Valentijn. Hoe leuk is het dan om een rode roos te geven, maar dan niet in een boeket, dat na een week weer verdwenen is, maar geborduurd op een mooie handdoek, schort, kussen of wat je maar verder kunt verzinnen. Dan heb je een uniek, blijvend en onvergetelijk cadeau. Bij de handdoek kunnen wij ook een lekker douchecreme leveren, ook in een Valantijnsdesign.

Romantisch cadeau voor haar, 5 tips 

Zoek je een origineel en uniek cadeau dat anders is dan anders? Hier vind je 5 tips.

  1. Handdoek met geborduurde rode rozen. Een bekend gezegde zegt: Rozen verwelken, bloemen vergaan, maar onze liefde blijft altijd bestaan. Maar deze rozen of bloemen verwelken niet en zullen dan ook heel lang mee gaan. Een borduring is mooi en duurzaam en de handdoeken zijn van goede kwaliteit, dus je zult er zeker heel lang een mooie herinnering aan hebben.
  2.  Dagje uit. Bedenk een leuk dagje uit. Bijv. Een boottochtje met een lekkere picknick. Bij de picknick kun je dan een leuk kussen geven, natuurlijk met harten of rozen en jullie namen erop.
  3. Weekendje weg. Altijd geslaagd is het natuurlijk om een weekendje weg te geven.  Hoe leuk is het dan om een douchelaken of saunalaken te geven, om meteen te bruiken en voor jarenlang plezier en een aandenken aan jullie leuke weekend weg. Laat dan meteen een badlaken voor jezelf maken, en als je een gezin hebt, voor het hele gezin.
  4.  Hartendoos met naam of namen. Wij hebben hele leuke rode hartendozen. Daar kan de naam of namen opgezet worden. Je kunt de hartendoos leeg bij jou of je geliefde laten bezorgen, zodat je geliefde een mooie opbergdoos heeft. Maar je kunt ons ook van alles laten maken, om in die hartendoos te laten doen. Bijv. een gastendoekje, een sleutelhanger, een notitieboekje, doucheschuim. En natuurlijk kan er (behalve op de doucheschuim) overal een naam, of 2 namen en een leuke afbeelding op gezet worden.
  5. Romantische etentje: Regel een romantisch etentje. De liefde van de man én de vrouw gaat door de maag. Dus een heerlijk etentje is altijd een schot in de roos. Ook hierbij is een leuke attentie als herinnering natuurlijk ook altijd extra leuk.

Valentijncadeautjes voor hem, 5 tips

En natuurlijk ook 5 tips voor een valentijnscadeau voor hem

  1. Barbequeschort. Een schort om in te barbequen. Een schort met bijv. een barbequeafbeelding erop, of een groot hart. En dan maar lekker barbequen. Het schort kan zowel bedrukt als geborduurd worden en natuurlijk kan er ook een naam of namen op gezet worden. Als er niet het soort afbeelding op de site staat wat je zoekt, neem dan even contact met ons op.
  2. Keycord. Een leuk en klein Valentijnscadeautje voor hem. Een keycord is erg handig, voor iemand die zijn sleutels steeds kwijt is. Wat hartjes erop, of zijn of jouw naam erop, en je hebt voor een klein bedrag een leuk en origineel cadautje.
  3. Handdoek met naam met romantische of juist stoere afbeelding. Een handdoek gebruik je erg vaak en het is dus ook het juiste geschenk om hem steeds aan jullie liefde te herinneren. Je kunt er een groot hart op laten borduren met zijn naam. Je kunt er 2 in elkaar gevlochten harten op laten borduren met jullie namen erop. Je kunt er ook juist een stoere afbeelding op laten zetten. Laat je fantasie werken en kies wat bij jouw Valentijn past. 
  4. Mok met foto. Een mok met een leuke foto erop is altijd een juist cadeautje, ook juist omdat je die elke dag kunt gebruiken, en hij dus elke dag extra aan jou denkt. Neem hiervoor contact met ons op.
  5. Sleutelhanger met foto. De laatste tip geldt ook een klein cadeautje met groot resultaat. Een sleutelhanger met bijv. een romatische foto van jullie beiden erop. Zo draagt hij jou altijd bij zich.

Persoonlijke cadeautjes

Het leukste is het natuurlijk om met Valentijn persoonlijke cadeautjes te geven. Onze site staat vol met deze cadeautjes. Er kan altijd een naam op gezet worden. Om ze nog meer geschikt te maken als Valentijncadeautjes hier wat voorbeelden van geschikte afbeeldingen.

  1. Hartenhart
  2. Roos
  3. Muziekroos
  4. In elkaar gevlochten harten
  5. Hartenzwaan 

Kado sturen

Je kunt een bij ons gekocht kado altijd rechtsstreeks naar de ontvanger sturen. In het geval van Valentijn kan dat natuurlijk anoniem, maar we kunnen er ook een leuk kaartje met een wens en de afzender bij doen. Dit mag je dan bij de opmerkingen laten weten.

Het ontstaan van Valentijnsdag

Er is niet een eenduidig verhaal over het ontstaan van Valentijnsdag. Het is zelfs niet duidelijk naar welke Valentijn het fenomeen Valentijnsdag is vernoemd. Wat we wel weten is dat het in het jaar 496, de veertiende februari door paus Gelasius is uitgeroepen als dag van de heilige Valentijn. Welke Valentijn was dat? Dat is totaal niet duidelijk, er is geen documentatie over. Wel zijn er allerlei verhalen, die niet altijd even duidelijk zijn, en in ieder geval niet bewijsbaar. Hier volgen er een paar.

  • Eén van de verhalen gaat over een bisschop uit Terni, die tijdens de christenvervolgingen van Keizer Aurelianus onthoofd werd. Dit speelde in 273. Over hem is verder nauwelijks wat bekend. 
  • Een ander veelgehoord verhaal gaat ook over een Romeinse priester die tijdens christenvervolgingen omkwam. Dit was tijdens het bewind van keizer Claudius II Gothicus (268-270). In plaats van dat hij zijn geloof opgaf om het vege lijf te redden, probeerde hij de keizer en zijn volgelingen te bekeren. Het verhaal gaat dat hij vlak voor zijn executie een wonder heeft verricht door de blinde dochter van zijn cipier weer te laten zien. Hij stierf uiteindelijk als martelaar. En werd later heilig verklaard omdat hij dat wonder van de genezing van het blinde meisje had verricht.
  •  In de achttiende eeuw deed het verhaal de ronde dat het Vaticaan de feestdag van de heilige Valentijn invoerde ter vervanging van een oud vruchtbaarheidsfeest. Dit feest heette Lupercalia en was ter ere van de Romeinse god met dezelfde naam, die ook wel Faunus werd genoemd. Dit oude feest was, ook bij de christenen populair,en het verhaal gaat dat paus Gelasius I daar een einde aan wilde maken. Dit zou hij hebben gedaan, door op diezelfde dag een verantwoord feest ter ere van de heilige Valentijn in te voeren. Deze geschiedenis kent geen enkel bewijs. Wel is een lange brief bekend waarin paus Gelasius I de gelovigen verbood om Lupercalia te vieren. Maar er is geen bewijs voor een verband tussen het christelijke en Romeinse feest, omdat er in die bewuste lange brief geen Valentinus werd genoemd.
  • Rond 1900 ontstonden er diverse mythes en legendes rond de tradities van 14 februari en de, nog steeds onbekende, Sint Valentijn. De heilige Valentijn zou stelletjes bij elkaar hebben gebracht en hen getrouwd hebben. Hierbij wordt aangenomen dat bloemen hierbij een rol speelden. Omdat het bewijs van het bestaan van de heilige Valentijn niet eenduidig was, en dus onduidelijkheid veroorzaakte, viert de katholieke kerk sinds 1969 op 14 februari zijn naamdag niet meer.

Je zou tot de conclusie kunnen komen dat Valentijnsdag een samensmelting is van Romeinse, Germaanse, christelijke en natuurlijk ook de tegenwoordige nationale tradities.

Anonieme cadeaus

Vroeger werden er vooral kaarten gestuurd. De oudst bekende Valentijnskaart die er nog is, stamt uit de tijd rond het jaar 1400, en is een Engelse kaart. In Engeland wordt er in de moderne tijd het meeste aan Valentijnsdag gedaan.
De kaarten en ook vaak rozen werden anoniem verzonden. Dit is een gebruik wat ook een beetje in onmin raakt. Tegenwoordig zet men vaak gewoon de afzender op de kaart of bij het geschenk. Of men geeft het geschenk natuurlijk persoonlijk.

Valentijnsdag in Nederland

Toen na de tweede wereldoorlog de bloemensector in Nederland weer opleefde, merkten ze dat rond 14 februari er veel bloemen naar het buitenland verkocht werden. Ze wilden dit ook in Nederland stimuleren. In 1951 bedachten de Leeuwardense bloemisten een actie. Ze verspreiden in heel Leeuwarden een strooibiljet. Op dit strooibiljet werd verteld over de Monnik Sint Valentijn die rond het jaar 250, troost probeerde te brengen door bloemen te geven. Hij probeerde ook paartjes gelukkig te maken door het geven van bloemen. Het doel was natuurlijk dat de Leeuwardenaren elkaar op 14 februari bloemen gingen geven. Dit mislukte tot groot verdriet van de bloemisten.
De bloemisten gaven het niet op en bedachten allerlei doelgroepen om op 14 februari met bloemen te verrassen. Zoals het ene jaar alle vrouwelijk kamerleden, een ander jaar alle wegenwachters. En ook de chaufferus van het openbaar vervoer waren in 1979 de gelukkigen die een bloemetje ontvingen.
In de jaren na 1990 kwam Valentijnsdag in Nederland echt in opmars. Ik kan me herinneren dat mijn kinderen heel veel kaarten en rode rozen kregen. En dan maar raden van wie het kwam. Tegenwoordig worden vaak door schoolkinderen aan de vriendjes en vriendinnetjes kaartjes uitgedeeld. Daar ligt dus meer de nadruk op vriendschap dan op de liefde.

Valentijnsdag in Amerika

In Amerika nemen veel mensen vrij om Valentijnsdag te vieren. Het is niet alleen een dag om de liefde te uiten maar ook een dag om dankbaarheid aan ouders, docenten en andere personen die dichtbij staan, te tonen. Het wordt ook op 14 februari gevierd. Ook hier zijn de favoriete cadeaus bloemen, snoep. vooral chocola, en heel veel kaarten. In de 19e eeuw werd de viering van Valentijnsdag overgebracht naar de Verenigde Staten door de kolonisten. Het heeft dus nog niet zo'n lange traditie als in Europa waar de eerste berichten als dateren van de 5de eeuw na Christus.

In Amerika worden grote festivals en markten georganiseerd om Valentijnsdag te vieren. Ook worden er thuis of in restaurants vaak grote feesten en etentjes georganiseerd, waarvoor je dan wel uitgenodigd moeten zijn.

Een apart verhaal is het hoe Valentijnsdag op scholen gevierd wordt. Hier wordt ook vaak veel aandacht aan besteed. De kinderen voeren stukjes op, zingen, dansen en maken er een feestdag van. Ook maken zij vaak geschenken die ze aan vriendjes of hun ouders geven. En er worden, al dan niet zelfgemaakte kaarten, gegeven of verstuurd.

Doordat het zo breed en in alle lagen van de bevolking geïntegreerd is, is het in Amerika echt een wijd verbreid feest geworden.

Weetjes over Valentijnsdag in Engeland 

  • Charles de graaf van Orleans zat vanaf 1415, 25 jaar lang opgesloten in de Tower of London. In die periode schreef hij 60 liefdesgedichten aan zijn vrouw. In 1 van die gedichten noemt hij haar "Ma Valentineé". Dit wordt min of meer beschouwd als een van de eerste Valentijnskaarten.
  • Al in 1537 riep King Henry VII 14 februari uit tot St. Valentine's Day.
  • In de 17de eeuw is Valentijnsdag in Engeland zelfs even verboden geweest door de strenge Oliver Cromwell. In 1660 besteeg Charles II de troon en toen was het vieren van Valentijnsdag weer toegestaan.
  • In de 18e en 19e eeuw gingen de Engelse kinderen op 14 februari zingend langs de deuren in de hoop dat ze snoep, koek of geld kregen. In Nederland kennen we in sommige delen van het land een soortgelijk fenomeen: Sint Maarten.
  • In de toneelstukken van Willem Shakespeare Hamlet en A Midsummer Night's Dream wordt Valentijnsdag al genoemd.
  • Chocolade is een geliefd en veel gegeven cadeau op Valentijnsdag. In 1868 gaf Richard Cadbury (eigenaar van een chocoladefabriek die in Bristol stond), als eerste chocolaadjes in een hartvormige doos.
  • In Wales wordt er zelfs 2 x per jaar een soort Valentijnsdag gevierd. De eerste is op 25 janauari wanneer Sint Dwaynwen's Day wordt gevierd. Sint Dwaynwen is de beschermheilige van de geliefden. En dan wordt 14 februari ook zeer gretig weer Valentijsdag gevierd.
  • Aan het eind van de 19e eeuw was de traditie van het versturen van valentijnskaarten bijna helemaal verdwenen. Tegenwoordig is die traditie weer in haar volle glorie hersteld.

Hoe vieren andere landen Valentijnsdag?

Ben je benieuwd of en hoe Valentijnsdag in nog meer andere landen wordt gevierd? Ik heb van nog 7 andere landen hieronder gezet, hoe ze het vieren.

  • Schotland: Hier vieren ze het nog gedeeltelijk op de wijze van de oude Romeinen. Daar pakten alle niet getrouwde mannen een briefje met een naam uit een verzamelkom waar alle niet getrouwde vrouwen hun naam in hadden gedaan. En zo werden de paren samengesteld. Ook in Schotland kennen ze dit gebruik. Er worden  tijdens een Valentijsfeest vrouwennamen in de kom gegooid, die er dan door vrijgezelle mannen uitgehaald worden. De op die manier gekoppelde stellen hebben dan op dat feest een date.
  • Duitsland: In Duitsland wordt Valentijn niet gevierd. 14 februari is de geboortedag van Judas, de discipel die Jezus verried. Dus allesbehalve een dag om feest te vieren, het is in Duitsland een ongeluksdag.
  • China: In China wordt het festival van geliefden elk jaar op een andere dag gevierd. Namelijk op de zevende dag van de zevende maand, dit natuurlijk op de Chinese kalender. Het festival voor geliefden heet hier Qixi. Aan dit feest is een legende verbonden. Er waren een herdersjongen en een weverin, die verliefd op elkaar waren. Helaas was de liefde verboden en werden ze gescheiden door een brede zilveren rivier, die ze niet konden oversteken. Op de zevende dag van de zevende maand, werd er elk jaar door eksters een brug gevormd zodat ze 1 nacht per jaar bij elkaar konden zijn.
  • Brazilië: In Brazilië valt 14 februari precies tijdens het carnaval, en daarom wordt het niet op 14 februari, maar in juni gevierd. De heilige Antonius van Padua is de beschermheilige van alle verliefde stelletjes, en op zijn sterfdag, 12 juni, wordt dus de dag van de liefde gevierd.
  • Iran: In Iran vieren de mannen op Sepandarmazgan de liefde voor hun eigen vrouw, maar ook de liefde voor hun moeder. Zelfs moeder aarde wordt op die dag in het zonnetje gezet.
  • Taiwan: In Taiwan wordt het gezegd met rozen. 1 roos staat voor de enige ware liefde. Met 99 rozen wil de man blijk geven van zijn eeuwige liefde voor de ontvangende vrouw. En met 100 rozen wordt een huwelijksaanzoek gedaan 
  • Zuid Korea: In Zuid Korea wordt het feest van de geliefden weer heel anders vorm gegeven. Op 14 februari krijgen de mannen chocolade van de vrouwen. En op 14 maart gebeurd dat omgekeerd, dus geven de mannen snoepgoed (geen chocola) aan de vrouwen. Degenen die niets gekregen hebben gaan in een restaurant zwarte noedels eten om het verdriet weg te eten.

Hoe vier jij Valentijn?

Hoe vier jij valentijn? Zet het hieronder bij de reacties.


Bronnen:
Historiek.net
mens-en-samenleving.infonu.nl
https://www.visitbritain.com/nl